Hovslagaren som följde sina förfäders spår och firar nu 20 år som hovslagare!!

Hovslagaren som följde sina förfäders spår och firar nu 20 år som hovslagare!!

Hovslagaren som följde sina förfäders spår och firar nu 20 år som hovslagare!!

Emil Johansson är boende i Skåne och arbetar som hovslagare. I sin ungdom utbildade han sig dock till kock och arbetade runtom i Sverige samt åkte till Spanien. Efter en tuff tid som kock i Spanien valde Emil att återvända till Sverige och byta inriktning och utbilda sig till hovslagare som så många före honom i släkten hade gjort.

Många i hans släkt har varit just vapensmeder och hovslagare. Emils farmors far utbildad kavalleriets ryttare att sko sina hästar ute på fältet. Ridande militären hade på den tiden hästskor och söm och verktyg med sig i väskan, då all ridande militär ryttare skulle kunna sko sina egna hästar vid behov.

När Emil bestämt sig kontaktade han hovslagarmäster John Lethinen där Emil fick en plats som traditionell lärling och stannade kvar från 1998 – 2001. Tillsammans smidde de hästskor varje morgon fem till sex dagar i veckan, vilket blev en mycket lärorik period. Hovslagarmäster John tävlade över hela världen på den tiden i hovslageri och smide. Emil fick följa med på tävlingar och deltog även själv och vann en del tävlingar under åren så bl.a en Eagle Eye tävling i Göteborg redan efter 4 månader i lära.

Beslutet Emil tog 1998 var så rätt. Han ler och säger; ”Jag vaknar varje dag och är en stolt och lycklig hovslagare. Ingen dag är den andra lik. Jag älskar att jobba med hästens biomekanik samt att klura ut hur varje häst skall skos. Jag har fantastiska kunder och det är trevligt att komma till arbetet”

Tidigare tävlade Emil i hovslageri och han blev bla debutantmästare 2004 i Falsterbo. Idag skor han både promenadhäst till landslagshästar i de flesta discipliner samt ägnar sig en hel del åt sjukbeslag.

Emil har även gått tilläggsutbildningen för att bli en godkänd hovslagare av jordbruksverket. Att han brinner för sitt yrke som hovslagare är tydligt. Han berättar vidare att han har ett stort intresse för hovens anatomi och hoven i balans, något som han strävar efter vid varje sko tillfälle, får man hoven i balans snabbt så har man vunnit mycket mark säger Emil.

Trots sin erfarenhet anser Emil att det är viktigt för både nya och erfarna hovslagare att ta sig till olika clinics och kurser som (hålls ofta av hovslagare, veterinärer och produkttillverkare). Då det hela tiden kommer nya tekniker och tänk och ofta kan hovslagaren redan mycket men det är alltid något man kan förbättra och ibland förenkla, i sitt dagliga arbete. Det är även socialt och roligt att träffa på kollegor och Emil lyssnar på alla, nyutbildade som erfarna.

Emil bor och verkar i Skåne idag, men har även kunder och arbetar internationellt.

Emil startade med Hippocrates system Blacksmith för hovslagare för tre år sedan och han berättar:

”Jag gillar helheten. Min verksamhet har fått en mer professionell touch då mina kunder nu via Blacksmith får ett sms dagen innan jag kommer och det bästa är att ingen kund någonsin glömmer bort mig sedan jag startade med Blacksmith. Detta betyder att jag inte åker på jobb i onödan. Det är trevligt och kunderna uppskattar det enormt.

Innan Blacksmith skrev jag ner dagens arbete på ett block eller papper och man kan väl minst sagt säga att i bilen kunde det vara många olika pappersblock och det blev lite rörigt. Idag har jag med mig min mobil eller ipad till alla kunder och börjar med att ta en liten stund med kunden och fyller i alla uppgifter på plats, alternativt skickar de ett sms med sina uppgifter. När mitt arbete är avslutat tar det några minuter att göra en faktura och ofta gör jag det direkt i bilen. Mina arbetsdagar var tidigare två-tre timmar längre pga faktureringen och nu tar det ett par minuter.

Jag rekommenderar Blacksmith till alla mina kollegor”

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *