En passionerad hovslagare och företagare, Nathalie Varenstål

Nathalie är en stolt representant för sitt yrke och har en imponerande bakgrund som hovslagare. Läs här om henne och hennes fascinerande resa.

Nathalie Varenstål har en historia som sträcker sig över kontinenter och livsval. Efter att ha bott i Australien under en tid beslutade hon sig för att återvända till sitt hemland, Sverige. Det var då som hennes väg ledde henne till hovslagaryrket. År 2022 grundade hon sitt eget företag, Hovslageri Varenstål AB, och sedan dess har hon dedikerat sig till sitt yrke med en passion som genomsyrar allt hon gör.

För Nathalie är hovslagaryrket mer än bara ett jobb – det är ett hantverk och en livsstil. Hon älskar att forma varmt järn och skapa den perfekta plattformen för varje häst. Nathalie förstår att varje häst är unik, oavsett om den behöver skor, eller verkas för att gå barfota. Det är denna ödmjuka inställning till sitt arbete som gör henne till en uppskattad hovslagare.

Samarbete är en viktig del av Nathalies arbete. Hon ser det som avgörande att samarbeta med hästens ägare och veterinärer för att säkerställa hästens välbefinnande. Som hon själv uttrycker det: “Jag träffar hästen ungefär var sjunde vecka och ägaren varje dag.” Hon åker ut och skor med sin portabla smedja.

Nathalie har genomgått en gedigen utbildning som hovslagare. Hon studerade vid BYS hovslagarskola och gick sin tid som lärling hos hovslagare Mäster, Gabriella Larnebring. Hon avslutade sin utbildning med ett väl förtjänt gesällbrev och belönades med ett stipendium från skolan för sina högt bedömda resultat inom gesällskonsten.

Att vara hovslagare innebär många utmaningar, inklusive långa resor, daglig planering, kundkontakt, fakturering, jourarbete och inköp av material. Trots dessa utmaningar är det en dröm för Nathalie att vara sin egen chef och att få äran att arbeta med hästar. Hon ser tjänsten Blacksmith som en ovärderlig resurs i sitt företagande, som underlättar många administrativa uppgifter.

För Nathalie är det viktigt att ha nya mål och utmaningar. Genom att delta i tävlingar inom sitt yrke får hon möjlighet att träffa kollegor och utvärderas på sitt arbete, vilket hon anser vara ett väldigt bra sätt att lära sig och utvecklas. Hon ägnar många timmar i smedjan för att förbereda sig inför tävlingar och är ständigt motiverad att bli ännu bättre.

Men Nathalie har också insett vikten av att hitta balans i livet. Trots sitt starka driv att arbeta hårt har hon sett nära vänner och kollegor gå in i väggen. Att vårda sin hälsa och välbefinnande är något som Nathalie prioriterar högt.

Nathalies meriter är en imponerande lista av prestationer. Hon har varit finalist i division 3 på SM i hovslageri både 2022 och 2023. Hon representerade Sverige som medlem i lärlingslandslaget på VM i England 2022 och deltog även i Gotland Farrier Challenge 2021 och 2022, där hon belönades med pris för bästa verkande hov för debutanter.

Sammanfattningsvis är Nathalie Varenstål inte bara en skicklig hovslagare utan också en förebild inom sitt yrke. Hennes dedikation, ödmjukhet och passion för att hjälpa hästar och deras ägare är beundransvärd. Vi är glada över att ha henne som Hippocrates Ambassadör och ser fram emot att följa hennes fortsatta framgångar.