Paret som lever för kärleken till hästarna och varandra.

Paret som lever för kärleken till hästarna och varandra.

Paret som lever för kärleken till hästarna och varandra.

Hugo och Tova är ett ungt par i hästbranschen som startade upp sina verksamheter var för sig men har nu slagit ihop sina påsar till ett gemensamt företag, TH Stables.

För Hugo startade det med en egen verksamhet år 2017 när han var 19 år.  Han började då att arbeta med hästar på heltid. De första två åren arbetade han hos Anna Wemlert. Dessa två år hos Anna innebar mycket fria händer, lite som att driva eget företag då arbetet innehöll marknadsföring, kontakt med sponsorer, kundmöten etc. Däremellan var han även extrapersonal i restaurangen samt ibland barnpassning.

Under denna period insåg Hugo alla kostnader med att driva ett hästföretag, alltifrån  elräkningar, dieselkostnader, slitage på bilar inkl alla kostnader direkt kopplade till hästarna som foder etc.
Drivande som han är och för att marknadsföra sig själv tog Hugo tag i saken och skickade ut 100 sponsorbrev där han berättade om sig själv. Han fick svar av tio stycken, två blev intresserade och resultatet blev ett positivt samarbete.

Tova i sin tur startade eget år 2018 , hon arbetade med sina egna hästar samt var hos Stina Lilje och Nathalie Adelborg under perioder. Det hon framförallt tog med sig var upplägg och system för hur planera ridningen och utbildningen av hästarna. Hon arbetade även för Sylve Söderstrand i ett år där hon utvecklades mycket i sin ridning.

Den stora frågan, var träffades Hugo & Tova?

Självklart slog blixtrar ned från klar himmel på en hästtävling, år 2019. Sedan gick det fort, båda skrattar och i maj 2020 gick flytten för Hugo från Motala till Tova i Uppsala.

Hur är det att vara ett ungt par och driva ett företag tillsammans där man umgås 24/7?

Vi tror att det bara är positivt att vi är unga och har samma mål och intresse. Det har fungerat över förväntan sedan start. Vi är lika som personer.

Att driva egen verksamhet kräver många olika ”hattar” och det är skönt att vara två och dela på ansvaret. Från grovarbete att mocka, vara social och mycket telefonsamtal vid försäljning av häst, rida och utbilda hästar, gå in i tävlingsbubblan på tävling, administration som fakturering och försäkringar, underhåll av anläggning, bilar/bussar mm.

Att kunna ta hjälp och råd av varandra tex när en hoppar och den andra står på backen.Ett stort plus här är att den som rider känner och den som står på backen ser och så kan vi prata ihop oss.
Ibland byter vi hästar då vi rider på olika sätt. Tex så passar Hugos ridning när det gäller att  hålla om hästen med sina långa ben. Tova har ett enormt tålamod när det behövs som mest och tycker även om dressyrarbete. 

Vad har ni för mål med er verksamhet?

Att vi ska kunna leva på företaget. Tova brinner för unghästar och deras resa. Hugo tycker både om att utveckla unghästar samt rida äldre hästar.
Om tio år är drömmen att vi har mycket kundhästar, gärna en kund med flera hästar och ett större samarbete. Att vi expanderat med fler hästar, kunna ha anställda och tävlar mer.
Mer avel skulle vara roligt även om det inte är det mest lönsamma. Att få behålla hästar som man själv har utbildat från start och få möjlighet att följa med på hela resan upp till 150 klasser.

Har ni några förebilder inom ridsporten?

Tova svarar att hon skulle vilja ha Stephanie Holméns mjuka händer när hon rider. Hon gillar även Marlon Zanotelli & Angelica Augustsson som båda rider mjukt och följsamt.
Thomas Ryan ser hon också upp till, en skicklig ryttare med många felfria rundor.

Hugo ser upp till Anders Lagergren som han tränar för. Abdel Said är även en förebild som han haft personliga samtal med. Hugo säger ”jag är själv ingen stilryttare och är lite mer där och då med förebilder”.

Tävlingsnerverna ter sig olika för Tova och Hugo. Tova tycker att tävla en kunds häst känns lika som att tävla sin egen häst. Hugo känner mer ansvar för kunders hästar och är då lite mer nervös än när han tävlar med egen häst.

Vad har ni för råd för andra unga ryttare som vill starta eget?

Framförallt ge inte upp, kämpa på. Det är mer motgångar än framgångar i ridsporten. Det är också viktigt att det är roligt.
Ett tips är även att starta med att ha en anställning på 50% om möjligt. Hugo arbetade på ridskola på 50% i starten och hade samtidigt åtta hästar hemma.
Tova arbetade 50% på ICA i ett år och gick från tre till åtta hästar i stallet.
Fundera även på vad det är som driver dig? För oss är det att vi båda älskar att vara i stallet och målet med det dagliga arbetet är att tävla och träffa människor med samma intressen.

Tova och Hugo är användare av Hippocrates ProStable och så här är deras upplevelse:
ProStable är ett smidigt system som underlättar alla delar i en hästverksamhet. Vi kan planera och fakturera var vi än är.
Vi tycker att det underlättar och vi kan styra vår verksamhet och ha koll även när vi är borta.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *