Smedstad Ridsportcenter – När samarbete blir verklighet! - HippocratesHippocrates

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Smedstad Ridsportcenter – När samarbete blir verklighet!

juli 5th, 2020 | By: Joakim Krassman

På Smedstads Ridsportcenter startade ett spännande upplägg med ett nära samarbete mellan kommun, förening och aktiebolag som har visat sig vara ett vinnande koncept.

Anläggningen Smedstad Ridsportcenter stod klar år 2016. Smedstad Ridsportcenter är en ridanläggning där allt ryms under ett och samma tak – beläget i ett vackert naturreservat. Den består av två ridhus, tre utebanor, 60 boxar samt 10 sjuk/gästboxar. Där finns även konferenslokaler och café/restaurang, rum för fritids, teorilokaler, klubbens kansli samt ridskolans ledning.

Ridskolan drivs på uppdrag Linköpings Fältrittklubb i privat regi av Haga Stall & Omsorg AB som hyr anläggningen av Linköpings kommun. Företaget tar hand om och sköter den dagliga driften med allt vad det innebär. På Smedstad Ridsportcenter finns också ridklubben Linköpings Fältrittklubb som har en betydande roll för föreningslivet i Linköping. Till sin hjälp har företaget och ridklubben Academy™ och i systemet så finns det en modul som kallas för ”Föreningsläge” vilket innebär rent konkret att allt som föreningen fakturerar ut – automatiskt skapar underlag för aktiebolaget som i sin tur – enkelt med några klick kan skapa korsfakturor mot föreningen. Modulen hanterar allt och i den här modulen finns det flera bra verktyg som gör det enklare att stämma av vad som fakturerats och vilken status det får i systemet. Aktörerna runt Smedstad Ridsportcenter ”äger” det här projektet och har varit delaktiga i utvecklingen av den modulen.

Ridskolan som på tre har gått från 350 uppsittningar till ca 750 uppsittningar i veckan har lektioner som är inriktade på markarbete, hoppning, dressyr samt Working Equitation. Det anordnas även en hel del tävlingar med en stor bredd från blåbärshoppning till svår klass, Grand Prix dressyr och SM i Working Equitation. Med tävlingar har ridskolan och klubben ett nära samarbete som förenklas av att de sitter under samma tak.

De yngsta på ridskolan är från 6,5 år upp till äldsta eleven på 79 år. Kön är lång för att få en plats på ridskolan, framförallt syns ett ökat intresse hos vuxna nybörjare.

Friskvårdsbidrag har även ökat antal vuxna som nu besöker ridskolan.


Hippocrates Ulrika & Maja från Smedstad ridsportcenter.

Ridskoleverksamheten utvecklas kontinuerlig och det läggs stor vikt på utveckling av ryttaren dvs rätt nivå, att ridlärare väljer häst som just nu utvecklar ryttaren. För att fortlöpande utbilda hästarna har ridskolan ridlärarridning varannan vecka där hästar och ponnys rids igenom ordentligt och även vidareutbildas.

Eleverna får även tävla ridskolans hästar, det finns flera duktiga elever bland både barn och vuxna. Nu senast vann ponnylaget i hoppning Div 3 på ridskolans ponnyer.

Ridskolan har utvidgat sin verksamhet sista åren med fler grupper samt enskilda lektioner för personer med funktionsvariationer.

På vardagar bedrivs fritidsverksamhet med hästprofil där barn i årskurs 4-6 ges möjlighet att lära sig mer om hästar och deras behov. Praktisk hästkunskap, hästskötsel och ridning ingår som aktiviteter som barnen får ta del av.

Linköpings Fältrittklubb har haft systemet proStable™ sedan i juni 2019. De upplever att det underlättar enormt i det dagliga arbetet.

Hantering av hästar och ridgrupper är enkelt att kopiera från förra terminen till en ny termin.

Ridlärarna ser tydligt vilka hästar de har tillgång till vid utdelning av häst. De kan även smidigt skicka ett sms till en elev tex ” ta just den sadeln” idag på din häst som du fått tilldelad.

Kommentarer kan skrivas vid resp häst är också mycket uppskattat tex, ”sadlas på uppställningsplats”.

Grupputskick används ofta tex nästa onsdag är det teori, vi ses i teorisalen kl 18”

 

På anläggningen bedrivs sedan feb-20 även daglig verksamhet för vuxna (19-67 år) med funktionsvariationer. Vi är en arbetsinriktad daglig verksamhet och vänder oss till personer med intellektuell funktionsnedsättning och/eller inom autismspektrumet. Här ges personer med funktionsvariationer som står långt ifrån arbetsmarknaden en möjlighet att få arbeta med uppgifter som finns inom anläggningen (i stallet, cafét och vaktmästeriet) . Fokuset ligger mycket på att alla ska ha en plats och känna att de gör något meningsfullt, är viktiga och sedda.

Som alltid är det ju underbart att få höra att de upplever supporten från Hippocrates.se som super! Nu åker vi hemåt med ett stort leende på läpparna

Dela gärna det här!
Hippocrates

Vi förser hästföretagare med kraftfulla system.

Nyhetsbrev

Copyright © 2022 Hippocrates. Alla rättigheter förbehållna.