Minke blev förälskad i rasen Frieser - HippocratesHippocrates

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Minke blev förälskad i rasen Frieser

juli 3rd, 2022 | By: Joakim Krassman

Minke Bosch är en belgisk ryttare som fann sitt intresse för hästar när hon som sjuåring var på semester i Nederländerna och för första gången fick sitta på en häst. När Minke och hennes familj kom hem från semestern började hon på ridskola. Hästintresset växte och som 12-åring fick Minke sin första ponny och valde då att sluta rida på ridskola.
När Minke sedan blev äldre bytte hon ut sin ponny mot en dressyrhäst och hon upptäckte snabbt att hoppning inte var något för henne. Tyvärr lyckades inte Minke och den nya hästen knyta något band och familjen valde då att sälja hästen vidare.
Av en slump kom frieserhästen Tigo in i hennes liv. Hon provred honom i två månader och när Minke var 17 år köpte familjen 10-åriga friesern. Minke gillade Frieser rasen redan från dag ett.

”Det var ett annorlunda sätt att rida på. Han rörde sig på ett speciellt sätt och från början kunde jag knappt sitta på honom”
Minke berättar att det tog lång tid att lära känna Tigo men att hennes tränare var van vid frieserhästar villket underlättade upplärningen.
”Eftersom att Tigo är en hingst är han väldigt macho och lekfull. Men han håller sig lugn på tävlingar så länge han har sadel på sig”
Minke föredrar att tävla mot andra raser men förklarar att det kan bli problematiskt med domare som aldrig dömt en frieser. Hon berättar att domarna på högre nivåer är mer erfarna och är bättre på att bedöma rasen.

Tigo och Minke råkade för något år sedan ut för en olycka efter en träning i skogen. Tigo blev rädd och tog sig tillbaka till ridhuset men halkade och blev ordentligt skadad.
Före olyckan var Tigo nära nationella tävlingar och red den högsta lokala tävlingen och Minkes mål var att få honom till nationella tävlingar. Minke berättar att målet nu är att utveckla och tävla på nivå 3 och högre.

I år fyller Tigo 16 år och Minke vill i framtiden försöka hitta en frieser som Tigo. Hon vill dock inte tänka på en ny häst så länge hon kan rida honom. Just nu får hon den utmaning hon behöver då hon ibland rider hennes systers fem år gamla häst.
Minke berättar att hon fått erbjudanden om att sälja Tigo men hon berättar att det inte har varit ett alternativ.
Familjen har nyligen köpt 1 tunnland mark och har byggt ett stall med paddock. Nu studerar Minke för att bli veterinärassistent och kommer att vara klar om i sommar.
”Det kommer bli en ny fas med att arbeta och ha häst och drömmen är att bygga ett ännu större stall och anordna ponnyläger i framtiden, så det finns mycket att se fram emot”

Lite fakta om Frieser hästar:
Redan i början av 1800-talet började frieserhästen att användas för travtävlingar i Holland. Frieserhästens höga knäaktion och förmåga att ta för sig i travet gjorde den mycket framgångsrik jämfört med andra raser. Den amerikanska Orlowtravaren är till stor del framavlad med hjälp av den friesiska hästen. Tack vare sitt lugna temperement, sin intelligens och sin förmåga att samarbeta är frieserhästen mycket lämplig till såväl körning som ridning. Det är inte någon hopphäst, men hoppar gärna över små naturhinder. I elittävlings sammanhang utmärker sig frieserhästen mer och mer, både i körning och dressyr, där den numera konkurrerar starkt med andra hästraser. Frieserhästen är en mycket trevlig familjehäst. Den är trofast och lojal, men kräver å andra sidan ett vänligt bemötande från sin ägare. I framförallt Tyskland och i USA är frieserhästen populär som showhäst i olika sammanhang. Den förekommer också ofta på cirkus. Visste du att frieserhästen har världsrekordet i spannkörning. För ett par år sedan kördes nämligen ett spann draget av 40 frieserhästar vilket är ett rekord.

I Hippocrates system proStable finns en funktion som är en whiteboard app där det är möjligt att planera hästarnas dagliga aktiviteter (du väljer själv dina aktiviteter som passar just för din verksamhet) från hovslagare, vaccination, longering, träning, tävling etc.

Allting sparas i hästens egna journal. Toppen att kunna planera för hästarna även när man själv är på resande fot och att all information finns samlad på ett ställe.

Dela gärna det här!
Hippocrates

Vi förser hästföretagare med kraftfulla tjänster.

Nyhetsbrev

Copyright © 2022 Hippocrates. Alla rättigheter förbehållna.