Vattenträning på Sjöbacka Hästrehab & Träningscenter i Nykvarn - Hippocrates TMHippocrates TM

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Vattenträning på Sjöbacka Hästrehab & Träningscenter i Nykvarn

september 13th, 2020 | By: Joakim Krassman

Det är roligt att lära sig något nytt varje dag och efter besök hos Sjöbacka Hästrehab & Träningscenter i Nykvarn, söder om Stockholm känner vi oss fyllda med nya lärdomar & kunskaper.

”Vattenträning bygger upp många muskelgrupper, förbättrar balanskontrollen och ökar rörelseresultatet. I vatten kan hästen förbättra flexibiliteten och främja korrekt hållning och gång i en säker kontrollerad miljö.”

Anläggningen startades 2005 av Jan Emteryd, en pappa som byggde ett stall till sina två hästtokiga döttrar. I starten drevs det som ett renodlat tävlingsstall för döttrarna.

Ett allt större intresse för rehab växte sig dock med tiden starkare hos dottern Emeli, och det hela började med det egna behovet av att bygga upp och sätta igång tävlingshästarna efter skador.

Genom ett nära samarbete med veterinär Chris Johnston fick Emeli möjligheten att åka på ett Veterinär Convention i USA där hon ägnade en vecka åt att gå på så mycket föreläsningar som möjligt om rehab, laser, vattenträning mm samt besökte rehabanläggningar i Florida. Intresset och de nya kunskaperna resulterade i ett bygge av ett nytt Rehabstall år 2015 på anläggningen.

Det visade sig att vattenträning var den metoden som fungerade bäst, så därför valde Sjöbacka HRTC att nischa in sig på vattenträning med stor vikt på en försiktig och lugn start. Vattenträningen tar mer på alla muskelgrupper än man tror och det är viktigt att träningen sker i de etapper som de har tagit fram under sina utvärderingar av vattenträning.

Självklart spelar även individuell exteriör, mentalitet och skador en stor roll och detta är något som vägs in i träningsupplägg. För bästa resultat är det viktigt att hästen är avspänd, är med mentalt och gärna att den tycker att det är roligt med vattenträningen. De första 3 ggr är de ofta lite skeptiska, men sedan blir det desto roligare.

2016 drog arbetet igång ordentligt med klinik på anläggningen varje lördag där veterinär samt personal lärde sig vattenträning och övrig rehab tillsammans för att bygga upp den gedigna kunskapsbanken som de nu besitter. På den tiden fanns det inga utbildningar inom vattenträning utan det blev ”learn by doing” och även om det inte alltid blev 100% rätt, så vet de idag hur rehab för häst ska utföras.

Det kostar en del med vattenträning men effekten genererar så mycket behandling för pengarna. Vattenträning är den mest kostnadseffektive tjänsten och framför allt så är det en effektiv metod för att sätta igång hästar som har någon typ av skada.

Hur får ni era kunder? Nästan alltid genom rekommendationer med mun till mun metoden, samt genom veterinärer och equiterapeuter som ordinerar vattenträning för våra kunders hästar.

Hur ser ett drömupplägg ut för bästa resultat?
De två första veckorna består av ett upplägg där hästen på bästa och säkraste sätt lär sig vattenbandet samt får en träning som resulterar i att du får hem en häst som är fräsch samt pigg att rida på från första dagen.

Det är alltid två personer som arbetar med hästen hos oss. En person står alltid framtill vid hästen och en som står bredvid/bakom som kör bandet och ser hur hästen jobbar.

Sjöbacka HRTC använder sig inte av bajspåse som är vanligt vid vattenträning, utan använder sig av håv så att hästen kan vara helt fri och gå så avslappnat som det bara är möjligt. Detta för att slippa störande moment bak då vissa individer kan vara bakskygga.

Varför står ni alltid med?
Om vi inte är medverkande vid träningen så missar vi massor av viktig information om hästen. Vi kan här se till exempel om de trycker/flyttar rumpan, ser ojämna ut, ej spårar och mycket annat. På så vis så kan vi se om det förekommer eventuella bakbens eller ryggproblem. Vid minsta misstanke om någon störning i rörelsemönster så kontaktar vi alltid ägaren direkt för att konsultera veterinär.

Första gången en häst går på bandet så får den lugnt vänja in sig. Detta är helt oberoende ålder och status. Vi brukar starta med 6-8 minuter och lite vatten ”stänk” för att kontrollera balansen samt att det är mkt mental träning för hästen. Dagarna efter fortsätter vi med 10–15 minuter inklusive 2-3 minuter framskrittning. Därefter får hästen skrittas av i ungefär 3-5 minuter på bandet utan vatten. Efter det så får hästen stå på vibb/sol i ungefär 15 minuter och är hästen stel eller spänd innan träningen så börjar vi alltid med vibb/sol innan.

Vid kallare väderlek så har vi även solariet på under behandlingen.

Vibration har också en invänjningsperiod som vi ökar succesivt.

I dagsläget samarbetar Sjöbacka HRTC med veterinär Axel Wallman som kommer ut varannan vecka. Hästarna som skall gå på vattenbandet önskas alltid att det är kontrollerade av veterinär innan rehab startar, och att man har samtal och en gemensam plan för resp häst.

På plats hos Sjöbacka HRTC finns även ett kylspa och studier visar på en 60% reducerad rehabiliteringstid för en skada som tex gaffelband. Vattnet är 2-3 grader kallt och hästen får stå från 10 min till max 20 min. När du själv spolar kallt vatten kommer man oftast upp till maximalt 9-10 grader vilket inte går att jämföra med ett kylspa som är utformat för detta. När hästen står i kylspa så är det vatten straxt upp till knäet. Kylspat innehåller även mineraler och salt som har fungerat på kronisk mugg.

Idag blir det allt vanligare att veterinär rekommenderar alternativa behandlingsmetoder för att läka och förebygga skador som t ex sen- och ledbandsskador, överben, belastning och träningsskador, förslitningar etc.

Flera försäkringsbolag ersätter vattenträning om behandlingen är rekommenderad och knuten till veterinär.

Som alltid är det viktigt att komma ihåg att ingen häst är den andra lik. Veterinär bör vara delaktig i hela ärendet för att hitta ett passande upplägg. Vattenbanden kan och bör alltid anpassas till respektiv individ och dess problem samt utgå från hur mycket hästens arbetar/rids idag samt tidigare skador etc.

Hur underlättar Hippocrates system proStable för er på Sjöbacka Hästrehab & Träningscenter?

Framförallt vinner vi otroligt mycket tid på administration, tid som vi som hästnördar hellre spenderar med hästarna.

Månadsfaktureringen för både rehab och inackorderingstallen går supersnabbt och är enkelt.

Något vi gillar är att kunna ha rena tavlor i stallen, all information från hästägare samt från oss till hästägare sker i appen.

Ett exempel är att hästägare kan sitta hemma på kvällen och ändra sin foderstat eller välja att hästen skall stå inne morgonen efter, eller boka intag av hästen då hovslagaren kommer och de behöver ej ringa eller smsa oss som stallägare.

Våra kvällar är fria från samtal och sms, vilket ger ett lugn för hela familjen.

Verksamheten blir tydlig. Det blir svart på vitt och inga oklarheter när man lätt kan skicka mail/sms via systemet och få ut information till samtliga hästägare samtidigt.

Dela gärna det här!
Hippocrates TM

Vi förser Sverige med kraftfulla system för hästbranschen .

Nyhetsbrev

Copyright © 2021 Hippocrates TM. Alla rättigheter förbehållna.