Hur blir man en bättre ryttare? - HippocratesHippocrates

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Hur blir man en bättre ryttare?

september 12th, 2021 | By: Joakim Krassman

André Brandts ridkarriär började som fyraåring på Barnens dag i Ronneby där han varvade att åka karusell med ponnyridning. Han fastnade för ridningen och började på ridskola som femåring.

Han fortsatte att rida på ridskolan fram till han var elva år, under dessa år provade han även på massor av olika sporter som ishockey, judo och fotboll.

När han var elva år fick han sin första ponny som de stallade upp på en ridanläggning.

Då hans föräldrar ej var hästmänniskor tog både André och hans mamma grönt kort kurs för att förkovra sig och dessutom kunna åka på tävlingar. Det blev en lärorik tid med att tex förstå vilket benskydd som skulle vara på rätt ben. Hur och vart hittar man ett släp att hyra när det var dags att åka på tävling? Frågorna var många och mycket nytt att lära sig.

Som nybörjare var all hjälp de fick av andra människor i stallet av stort värde och det var alltid ok att fråga andra om hjälp i stallet.

När André fyllde fjorton såldes första ponnyn och en ny c-ponny flyttade in som han red två SM på – dock utan placeringar men vann en stor portion erfarenhet istället.

När André var tretton år släppte han hockeyn helt och tillbringade all sin tid i stallet. Ett stort plus i stallet tycker han är, att man umgås i alla åldrar, någon kan vara fem år yngre och någon annan kan vara tio år äldre, och det är passionen för hästarna som alla delar.

När det var dags för D-ponny köpte de en 7-åring som han provred över ett hinder och ponnyn skenade men oj vad han tjatade och ville ha den hästen. Ponnyn köptes och den var endast 8 år när de tog ett SM Silver tillsammans.

Nu var det dags för stor häst och han hade turen att få låna en stor häst av Anders och Gun Norrman i fem år, Miss Hope som tidigare gått 1.20. Tillsammans vann de brons i junior SM, red Nordiska junior mästerskapet samt debuterade i 1.50. André red även två hästar till av samma hästägare.

När han tog studenten fick han sin första anställning på Hästak AB där han red, utbildade samt tävlade mestadels unghästar. Men här fick han även chansen att rida hästen Hästak Thelma och tillsammans vann de Young Rider SM, red Falsterbo mm. Här arbetade han i 2,5 år. Ett minne av erfarenheter för livet.

I mars 2021 började han att arbeta på Magic Park för Royne Zetterman. Här rider, utbildar, tävlar han unghästar men även några äldre hästar upp till 1.50 klasser. Får hoppträning av Royne som är ovärderlig och upplever att han utvecklas hela tiden.

Närmsta målen är att rida inomhus SM, det blir första året som senior samt en placering 1.50 klass för att få rida Lövsta Future Challenge.

Andrés tips för alla ryttare som vill utvecklas är att hela tiden vara sjukt intresserad och öppen. Är det hoppträning på klubben men du själv ej har egen häst eller kan vara med så sitt på läkaren och titta, lyssna på vad tränaren säger. Från läktaren kan du lära dig massor i ett tredje perspektiv. Följ alla ekipage. Se ryttare och brister och se om tränaren säger samma saker som du själv upplever kan förbättras, ej för att döma utan för att utvecklas.

André själv satt alltid på läktaren lektionen för och efter sin egen för att lära sig mer.

Det viktigaste av allt anser André är att vara ödmjuk, våga fråga andra om hjälp.Ett positivt ”mindset” gentemot andra i sporten, från nybörjare till de mest erfarna, är oerhört viktigt för den egna utvecklingen.Då ridsporten i grunden är en individuell sport är det som ryttare ett måste med bra människor runt omkring dig för inspiration och support.

André, användare av Hippocrates proStable.

“Jag använder proStable i min verksamhet, för mig är systemet super!
Smidigt och enkelt. Sparar mycket tid vid tex fakturering, tid jag kan lägga på att rida istället.
En stor fördel med proStable är att det tillgängligt, vilket är viktigt för mig då jag ofta är på språng.”

Dela gärna.

Dela gärna det här!
Hippocrates

Vi förser hästföretagare med kraftfulla tjänster.

Nyhetsbrev

Copyright © 2022 Hippocrates. Alla rättigheter förbehållna.