Drömmer du om att starta ett hästföretag? - HippocratesHippocrates

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Drömmer du om att starta ett hästföretag?

december 13th, 2020 | By: Joakim Krassman

Drömmer du om att starta ett hästföretag? Hur är det att driva ett hästföretag utomlands respektive i Sverige? Eller har du redan ett och vill göra den mer lönsam?

Vi fick äran att få en pratstund med fälttävlansryttaren Christoffer Forsberg som idag är 29 år och bedriver sin verksamhet Forsbergeventing på Skönabäck i Skåne.

Christoffer växte upp i en hästfamilj där både hans mamma samt pappa var hans tränare inom fälttävlan: hoppning, dressyr samt terräng. Det var en lärorik skola då det gav bra träningstillfällen varje dag. Christoffer red ponny tills han var 12 år, kvalade två ponnyer till SM men pga sin längd fick han överge sina planer på ponny och fortsätta på stor häst. Under skolåren kombinerade han skolan med internationella tävlingar.

Intresset och tävlingsambitionen gjorde att han fick erbjudande att arbeta i Tyskland hos Elmar Lesch, så efter studenten gick flyttlasset och planerna på juristlinjen övergavs.

Vill du jobba utomlands? Gör en research innan du åker.

Christoffers råd är att ta referenser på arbetsgivaren samt att få skriftlig information om vad arbetet egentligen innebär. Finns det tid över att rida eller är det en liten del av arbetsuppgifterna? Passar arbetsgivarens uppdrag dina mål och din ridning? Var noga i ditt val så att du hamnar på rätt ställe som stämmer överens med dina egenskaper och mål.

Christoffer beskriver hur det var att börja sitt arbete som ryttare.

”I starten kände jag mig som ett proffs, för att sedan börja om från grunden och känna mig som en nybörjare, för att sedan sakta utvecklas till beridare.” Under denna tuffa period beskriver Christoffer att han bet ihop och höll fokus på målet att och viljan att utvecklas.

Något han lärde sig var att oaktsamhet samt okunskap gällande både hästar och utrustning kostar och måste fungera för att få lönsamhet i en hästverksamhet.

Christoffer red 8-12 hästar per dag och flera var hans arbetsgivares kundhästar. Detta resulterade i mer och mer kundkontakter, planering av tävlingar, anmälningar till tävlingar och försäljning av hästar. När Christoffer kände sig redo slutade han sin anställning efter sex år i Tyskland och startade eget företag i Amsterdam i Holland där både 4-benta och en 2-bent lockade. Hälften av kunderna från Tyskland följde med Christoffer till hans nya företag och sedan startade arbetet med att förmedla sin vision samt affärsidé för nya kunder, något han lyckades med. Stallet fylldes med nya hästar och kunder vilket tryggade verksamheten.

En längtan hem till Sverige resulterade i en flytt till Skåne och Skönabäck efter fyra år i Holland. Med i flytten kom hans egna 6 hästar och 14 kundhästar (flera utländska hästägare).

Vad upplever du som fördelar respektive nackdelar med att driva hästverksamhet i Tyskland & Holland?

En fördel är ett enormt mycket större underlag av hästar och hästägare. Nackdelen är att man lätt blir ”en liten fisk i havet”. Många andra konkurrerande verksamheter drivs av ryttare som rider OS och världscuper, och det är en tuff marknad att slå sig in på.

Hur upplever du det att driva hästverksamhet i Sverige?

I Sverige finns det fortfarande mycket att utveckla och det är självklart spännande och ger möjligheter. Ett exempel är att kunna ta emot potentiella hästköpare och de får möjligheten att  provrida fem hästar hos mig och om ej det blir en ”perfekt match” så står jag för servicen att åka utomlands där jag styr upp resan med allt från hyrbil till bokning av provridningar. Kunden skall få en helhetsservice.

Tips för upplägg för att lyckas med sitt hästföretag?

Hästar och stallverksamheten skall stå för sig själv dvs intäkterna skall täcka kostnaderna.

  1. intäkter för kundhästar inklusive uppstallning, utbildning etc. samt de kurser och clinics jag håller skall täcka kostnader för löner, stallhyra, försäkringar etc.
  2. Försäljning av hästar är en bonus och dessa pengar skall användas till investeringar för framtiden, pensionssparande etc.

Christoffer ägnar idag sitt företagande till ca 30% på hästryggen och 70% till

  • management som administration
  • kontakt med hästägare (som uppdateras kontinuerligt med filmer och fakta om hästen)
  • ridelever
  • sociala medier

Hur ser tävlingsmöjligheterna inom fälttävlan ut i Sverige?

Tävlingarna i fälttävlan i Sverige är mycket bra och fint organiserade. På nationell nivå tom en högre standard än i tex Holland. Fälttävlan på internationell nivå i Sverige upplever jag tyvärr att det är större fokus på champagne och VIP-tält än på ryttare och hästskötare. Det saknas ofta sanitära saker som dusch exempelvis. På sikt så kommer det inga ryttare till en sådan tävling och då tappar de även sina sponsorer.

Hur hjälper Hippocrates proStable dig i din verksamhet idag?

Då mitt mål är att min verksamhet är självbärande krävs det ett verktyg för fakturering där jag enkelt kan lägga in samtliga kostnader på respektive hästägare. Jag kan tydligt visa vad jag har tagit betalt för och vågar också ta betalt för mina tjänster. Det är även transparent för hästägaren att logga in och se vilka tjänster som jag utfört.

Jag vill driva en framgångsrik vit business där alla mina anställda har vit lön och är försäkrade. Även pensionssparande är viktigt och att kunna spara en del pengar för framtiden, som vilken företagare som helst egentligen.

Via journal på varje häst i systemet kan jag följa foder, träning, skrittband, när hästen presterat som bäst och se om vi förändrat något när hästen exempelvis känns trött. Jag kan göra en tydlig planering för mina hästar när jag är bortrest på tävlingar för mina anställda hemma.

Jag får snabbt in pengar för utgifter jag haft exempelvis för tävlingar då jag lägger in kostnader för en kunds häst i systemet via appen  – för att så snabbt som möjligt kunna fakturera.

 

 

Dela gärna det här!
Hippocrates

Vi förser hästföretagare med kraftfulla system.

Nyhetsbrev

Copyright © 2022 Hippocrates. Alla rättigheter förbehållna.