Det är viktigt att våga ta betalt för sin kompetens - HippocratesHippocrates

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Det är viktigt att våga ta betalt för sin kompetens

april 8th, 2022 | By: Joakim Krassman

Anna Wallberg grundare och ägare av företaget AP Ridutveckling har haft kontakt med hästar sedan hon var två år gammal och sedan 18 år tillbaka har intresset övergått till business. Under sin långa resa har hon lärt sig vikten av att värdesätta det arbete hon gör och hur man driver ett lyckat företag.

Anna driver både ett stall med inackorderingar och en ridskola på Antuna gård i Upplands Väsby. Hon startade upp verksamheten med 8 egna hästar, men verksamheten har stadigt vuxit och nu har hon 15 egna hästar och 18 inackorderade hästar i sitt stall.

Det hela började när Anna var två år gammal då hon fick den första kontakten med hästar på hennes släktingars arabstuteri. Som 16 åring skaffade Anna sin första häst och ett par år senare började hon  att arbeta som ridlärare. Genast förstod hon att hon hade ett brinnande intresse för att utveckla ryttare och 2006 startade Anna sin egen ridskola.

”Min styrka är att lära ut hur man rider från grunden och att få eleverna att hitta en väg relativt snabbt. Jag älskar att få eleven att älska grundridningen”

Men Anna nöjde sig inte med en ridskoleverksamhet, hon ville mer!

”Jag ville tävla själv. Så jag utvecklade verksamheten för att kunna sponsra mina egna tävlingar”

Hur upplever du att ridsporten har förändrats under din period som företagare inom hästbranschen?

Jag tycker att kvalitén och säkerhetstänket har ökat. Dessutom känns det som att ridskoleryttare fått mer förståelse för vad avsutten träning ger, vilket är superpositivt. Men känslan för hästen, den avsuttna pysseltiden och intresset för vad som händer utanför ridhuset har tyvärr minskat.

De flesta är stressade och vill åka direkt efter att ridlektionen är klar. Drömmen är ju att eleverna vill skapa en relation till hästen även från marken. Men det är så mycket vi människor vill pressa in i vårt vardagsliv, alla vill vara extremt effektiva och hinna med så mycket så det faller tyvärr bort.

Min dröm är att alla elever startade en timme innan ridlektionen med att dricka kaffe och rykta sin häst. Därefter börja förbereda sig mentalt, kanske sätta sig på läktaren och titta på bra ridning, se om den häst man ska rida går lektion, undersöka vad ryttaren innan får för instruktioner och vad man kan plocka med sig till sitt eget ridpass.

Hur har din resa som företagare sett ut?

Jag har under min resa som företagare lärt mig att värdesätta mitt jobb. Det är en slitig väg att gå då man som tränare vill ge väldigt mycket och möta sina elever så de får den tid de behöver, utan att det blir för mycket gratis arbete. Jag har tidigare jobbat väldigt mycket obetalt, men jag gillar var vi är på väg när systemen för hästverksamheter börjar komma. Det betyder att hästbranschen närmar sig övriga branscher. Med den tid man lägger ner räcker det tyvärr inte att man bara gillar hästar, utan man måste kunna våga ta betalt för den tid man arbetar.

Nu har jag lärt mig att värdesätta min kunskap och mitt engagemang. Nu har jag förstått att, för att jag ska kunna leverera behöver jag få in pengar.

Vilka är dina bästa råd till de som önskar starta företag inom hästbranschen?

Mitt bästa råd är att ha koll på ekonomin! Det är viktigt att förstå att det kostar att driva ett företag och därför kan det vara bra att ha en extra inkomst när man startar. Innan man kör i gång är det viktigt att göra en marknadsanalys så att det man vill göra också efterfrågas och att man är klar med vad det är som ska säljas.

De första fem åren är det hårt arbete som gäller. Det krävs passion och att man brinner för det man vill göra och har ett tydligt mål och riktning. Det bästa vore för alla att ha en bra mentor som redan har gjort en liknande resa, så man har någon att bolla med. Dessutom är det viktigt med bra människor omkring sig, man skall vara medveten om att det krävs ett bra team till exempel förstående partner, föräldrar och vänner.

Walk the talk – stå för det man vill förmedla, man kan inte göra allting själv.

Från början kanske man inte har råd att anlita någon och stirrar sig blind på kostnaden det innebär. Då behöver man kunna skifta fokus och fundera på vad som genererar mest pengar och tid. Om du tar hjälp med bokföring kanske du får mer tid för att hålla i lektioner och därför kanske den där kostnaden blir gynnsam i slutändan.

Hur var din första tanke när du funderade på att starta med systemet Academy för din ridskola?

Min första tanke var att, detta är ingenting för mig, detta kan jag göra själv, det känns bökigt.

Det jag tänker nu är, vilken tur att man kan ändra sig!

Tack vare den fina supporten jag fått så är det så otroligt enkelt att veta hur man skall göra. Man skall inte vara rädd för att något känns krångligt utan det är bra att våga testa något nytt. Våga ring, fråga och få support i stället för att sitta själv och fastna i hur du skall komma vidare.

Från början upplevde jag en tröskel att ens hitta tid för att bara logga in. Men när jag väl gjort det var det som när man kollar på en bra serie. Tiden det tar att starta i gång är så värt det i slutändan.

Ta en god kopp te eller kaffe och sätt i gång och bara kör!

AP Ridutveckling, användare av Hippocrates system för ridskolor och för stall

Sedan jag började med systemet har folk börjat betala i tid. Detta tack vare systemets inbyggda faktureringsfunktion. Dessutom får jag en bra överblick över statistik för beläggning.

Tack vare systemet får jag ut mina fakturor i tid och jag kan sedan enkelt att ha koll på vem som har betalat, vilket förenklar vardagen som företagare.

Dessutom får eleverna en väldigt enkel översikt och det upplevs organiserat och proffsigt för mina kunder. Inte nog med det, systemet frigör tid för mig eftersom eleverna så enkelt själva kan göra mycket av det jobb som jag själv gjort tidigare.

Systemet fungerar lite som ett externt minne. Man får full koll på vilka hästar eleverna ska ha och vilka som har avbokat en lektion. Nu blir det mindre diskussioner eftersom man kan luta sig mot systemet. Tidigare kunde det ofta bli diskussioner kring om eleven avbokat sig i tid eller inte, nu kan man enkelt gå in och kolla. Det minskar missförstånd som kan ske över lappar eller muntlig kommunikation.

Med systemet kan jag dela ut hästar inför varje lektion. Eleverna kan gå in i appen och se vilken häst de fått tilldelad en timme innan lektionen börjar och kan på så sätt börja förbereda sig. När eleverna sen kommer till stallet är det bara att bocka i sin närvaro i Ipaden och sätta i gång med det som behöver göras innan lektionen.

Systemet ger mig helt enkelt mer tid för att kunna fokusera på mina kunder och elever!

Dela gärna det här!
Hippocrates

Vi förser hästföretagare med kraftfulla system.

Nyhetsbrev

Copyright © 2022 Hippocrates. Alla rättigheter förbehållna.