Sofie och Richie driver stallet där häst och ryttare tränas tillsammans - HippocratesHippocrates

Hippocrates Bloggen

Här bloggar vi om ditt och datt inom hästvärlden

Sofie och Richie driver stallet där häst och ryttare tränas tillsammans

juni 28th, 2019 | By: Joakim Krassman

Bildtext. Sofie driver verksamheten BX Stable tillsammans med sambon Richárd Jóvan. Tillsammans har dem utvecklat ett helhetskoncept för häst och ryttare.

 

Idag möter vi Sofie Söderberg som för snart sex månader sedan startade BX Stables tillsammans med sambon Richárd ’Richie’ Jóvan. Idéen till stallverksamheten föddes långt tidigare när paret jobbade tillsammans i Ludger Beerbaums världsberömda stall utanför Riesenbeck. Där fick paret erfarenhet av internationella topphästar och jobbade nära världsstjärnor som Henrik von Eckermann.

– Att jobba med hästar på den högsta nivån är otroligt häftigt säger Sofie och fyller i.

– Man är så otroligt noga med detaljer. Det blir ett större fokus på teamet runt hästen. Hovslagare, veterinärer och beridare diskuterar sinsemellan och är synkade och alla vet vad som gäller för varje häst.

 

Vill hjälpa ryttare att nå långsiktigt hållbara resultat

På anläggningen Hippocrates Equestrian Center satsar paret nu på ett helhetskoncept där varje häst har ett eget team. I konceptet ingår allt från träning av häst och ryttare, till hovslagare och val av utrustning. Allt görs i nära samarbete med experter från olika i discipliner.

– I Sverige är det fortfarande vanligast att hopphästar skickas iväg på tillridning, men att ryttaren som sedan ska rida hästen inte är med, säger Sofie som menar att detta försämrar utvecklingsmöjligheterna. Hästar som har varit på tillridning återfår snart sina gamla problem eftersom ryttaren inte vet hur denne ska hantera hästen.
– Vi vill hjälpa ryttare att nå hållbara resultat och då måste vi träna tillsammans.  Med den erfarenhet vi har kan vi göra ryttarens resväg litet kortare, säger Sofie.
– Det gör dessutom verksamheten mer transparent och det känns mycket mer modernt att vara generös med sin kunskap. Att få uppleva den utvecklingen tillsammans är dessutom det bästa med jobbet.

En annan viktig lärdom från utlandet är att verksamheten måste bedrivas som ett riktigt företag. Många ser inte helt professionellt på sin hästverksamhet, menar Sofie och de får då svårt att skilja på vilken del som är hobby och vad som är företaget.
– Man måste fråga sig vad det är som genererar pengar och vad är det som bara kostar.

 

För att få snurr på affärerna har Sofie och Richárd avstått från att ha egna hästar, dessutom jobbar Sofie extra som redovisningskonsult vid sidan av verksamheten.
– Som redovisningskonsult får jag massa insikter från hur andra företag jobbar och det ger mig nya idéer till företaget.

Till den som funderar på att starta egen verksamhet tycker Sofie att just ekonomin är något av det viktigaste att fundera kring och hennes uppmaning är tydlig:
– Tveka inte att ta hjälp! Tänk på att verksamheten inte bara ska gå +-0 utan måste öka i värde för att du ska kunna utveckla den.

Dela gärna det här!
Hippocrates

Vi förser Sverige med kraftfulla system för hästbranschen .

Nyhetsbrev

Copyright © 2021 Hippocrates. Alla rättigheter förbehållna.