Hovslageri är så mycket mer än att bara slå på en sko

Hovslageri är så mycket mer än att bara slå på en sko

Hovslageri är så mycket mer än att bara slå på en sko

Alexander Nilson började fascineras av hovslageri redan som 10-åring när han fick sitta på en pall och se på när hovslagaren besökte hans häst. Nu är han själv hovslagare sedan åtta år tillbaka och fortsätter att hänföras av hantverket.  

Alexander går nu in på sitt åttonde år som hovslagare. Att finnas nära hästar har alltid varit naturligt för Alexander som började rida redan som 4-åring. Men trots detta var det ändå inte självklart att arbeta med ett hästrelaterat yrke.

Alexander beskriver sin familj som en ”akademikerfamilj” och förklarar att hans första val efter gymnasiet blev att läsa på universitet. Där har han läst både entreprenörskap och ekonomi. Innan han blev hovslagare hann han även utbilda sig och jobba som snickare ett par år.

Från det att Alexander fick sin egen häst som 10-åring och Alexander fick träffa sin första hovslagare har han fascinerats av yrket. På den tiden satt han på en pall i stallet och såg till så att hans häst skötte sig. Ett par år senare började Alexander jobba på en gård utanför Linköping och mötte en hovslagare som heter Inge Överlien som fick Alexander att inse vad hovslagare faktiskt gör.

”Inge fick mig att förstå att det är så mycket mer än att bara slå på en sko, att det faktiskt är ett hantverk”.

Ett par år senare hörde Alexanders moster av en slump av sig och berättade att det var brist på hovslagare i Örebro och på den vägen är det. Alexander påbörjade sin hovslagarutbildning på Strömsholm och fortsatte sitt tredje år på Vången. Han förklarar att han gjorde bytet då han ville ha sitt godkännande från Jordbruksverket så fort som möjligt och för att han upplevde att Vången hade ett upplägg som passade honom bättre. I stället för att vara borta var tredje helg kunde Alexander vara på utbildningen var sjätte vecka.

Alexander har sedan han var väldigt liten tävlat och tränat islandshästar. Han och hans sambo har tillsammans 9 islandshästar och föder upp ungefär ett föl per år. Alexander berättar att han ska göra en ny tävlingssatsning de närmaste åren. Anledningen till ett uppehåll i tävlandet är bland annat att Alexander och hans sambo har fått tillökning i familjen. Målet är att både Alexander och hans sambo ska börja tävla om två säsonger och att de ska turas om att tävla och ta hand om barnet.

Alexander upplevde själv under sina år som ryttare att det var svårt att hitta hovslagare som förstod och kunde ge hästen de bästa förutsättningarna för att gå i den bästa takten. Därför åkte Alexander 1,5 timme med sina hästar till hans gamla hovslagare Inge för att få den bästa möjliga hjälpen. Dessa detaljer har blivit något som Alexander själv lägger stor vikt vid som hovslagare.

Han skor alla möjliga hästar, som går i stort sett alla olika sorters discipliner. Alexander förklarar att det inte är några särskilda skillnader egentligen.

”Jag har tankar och idéer för att kunna balansera en häst och för att få ut det bästa av hästen utan det blir skadligt”.

Alexander förklarar att det är detaljerna som gör skillnad.

”Som hästägare kanske man inte ser skillnader som millimeter på en tålängd eller en trakt men tack vare sådana detaljer kan hästen få stora rörelseförändringar. Man kan till exempel få en storgalopperande häst att hålla sig lite närmare marken och bli mer energieffektiv för att orka alla språng. Eller en dressyrhäst att få större frambensrörelse för att få ut de där extra procenten”.

Alexander förklarar att framgångsreceptet om du vill bli en duktig hovslagare är att våga fråga och ta hjälp. Han berättar att han har flera lärare och förebilder som hjälpt honom på hans väg från elev, till lärling till färdig hovslagare. Inge Överlien som väckte hans intresse, Magnus Smederöd som var lärare under hans utbildningsperiod, Jamie Skinner som var lärare på Strömsholm och Lars Andersson som varit en stor inspiration, är bara några av de som spelat en stor roll i Alexanders yrke som hovslagare.

Alexander är användare av Hippocrates affärssystem Blacksmith för hovslagare

”Jag började med affärssystemet blacksmith så fort jag blev färdig hovlagare för att kunna föra journal och det har verkligen hjälpt mig”

Alexanders favoritfunktioner i systemet är:

  • Kalendern som skickar sms till kunderna dagen innan ett besök.
  • Den smidiga journalen.
  • Överblicken av ekonomin.
  • Att enkelt kunna skapa och skicka fakturor.
  • Bankgiro och avprickning.
  • Den nya funktionen med bilder på hovar. Där jag har möjlighet att markera en specifik del med tillexempel en skada på en hov och kunna gå tillbaka efteråt för att få en tydlig bild av hur det såg ut sist.