Hovslagaren med känsla för företagande, människa och häst

Hovslagaren med känsla för företagande, människa och häst

Hovslagaren med känsla för företagande, människa och häst

Hovslagaren Christian Mogerud, CM Hovslagari byggde upp sitt hästintresse som vuxen. Han gick från egenföretagare i byggbranchen, till groom till utbildad hovslagare på bara ett par år.

Christians resa har varit intensiv. Det har inte alltid varit självklart att Christian skulle bli hovslagare. Han har valt att gå sin egen väg ända sedan gymnasiet då han valde att läsa bygg och anläggning istället för att följa hans pappas fotspår som ICA-handlare.

2010 startade Christian eget företag inom kök och badrum och byggde upp en butik och en entreprenad i Nyköping som gick mycket bra. Men trots stora framgångar föddes en tristess som grundade sig i att han aldrig hann vara hemma hos sin familj och att det saknades en glädje att gå till jobbet.

Hästarna kom sakta in i Christians liv genom hans fru. Ett intresse för djur och natur fanns dock redan från Christians uppväxt i Jämtland. 2016 förstod Christian att det var hästar han ville hålla på med, men på vilket sätt var inte helt självklart än. Tack vare en fantastisk företagsamhet började Christian göra research kring hästbranchen. Han kontaktade Strömsholm och en marknadsundersökning där han tog reda på om han skulle satsa på att bli equiterapeut eller hovslagare. Det visade sig att det fanns en brist på Hovslagare i landet vilket gjorde beslutet lite enklare.

Han nöjde sig såklart inte där utan började kontakta hovlagare i närområdet för att se om de hade mycket jobb och försökte skapa sig en bild av marknaden. Inget lämnades åt slumpen. 2017 lämnade Christian över butik och entreprenad åt sin partner och åkte för att göra sitt antagningsprov för hovlagarutbildningen på Strömsholm. Christian kom in och fick dagpendla  1 timme och 40 minuter för att familjen skulle kunna bo kvar i Nyköping.

”Jag brann för hantverket från dag ett, jag tyckte att det var skitroligt!”

Christian tror att hans intresse för hovlageri grundar sig i att han jobbat mycket med människor i sina tidigare arbeten, men också i hans stora kärlek för djur.

”Jag har haft hundar som jag tävlat och tränat och det är något speciellt med att få vara nära djuret som indvidid. Jag upplever att jag connectar med djur och har en känsla för att kunna läsa av dem”.

Dessutom hade Christian företagandet i sig, vilket såklart är en stror del av en hovslagares vardag. Christian berättar att han redan från tidigare arbeten lärt sig hantera kundkontakt, vikten av ordning och reda samt hålla tider. Dessutom hade han koll på fakturering, vilket är en viktigt del för att få ett jämnt kassaflöde i företaget.

Christian ansökte om att bli godkänd hovslagare hos jordbruksverket direkt när hans studier var klara och blev godkänd.

”Mig ger det en titel och jag upplever att kunden känner en trygghet. Ett kvitto på att man gjort en utbildning som har betydelse helt enkelt”.

När vi frågar Christian om hans egna mål framöver berättar han:

”Jag vill öka mina kunskaper och bli bäst på det jag gör. Jag vill ha ett gott rykte, göra ett bra jobb och utvecklas. Man lär sig varje dag, anser man sig fullärd utvecklas man inte längre. Varje dag när jag åker till jobbet känner jag att jag är behövd, att jag tillför hästen och hästägaren ett värde”

Användare av Hippocrates Affärssystem för hovlagare

Christian blev tipsad om Hippocrates Blacksmith inkl journalsystem redan under hovslagarutbildningen. Dessutom såg han att flera hovslagare som han följer på sociala medier använder sig av Blacksmith system från Hippocrates, bland annat Magnus Smederöd.

Från dag ett när Christian gick ut som Hovslagare så kontaktade han Hippocrates och sedan dess upplever han att systemet har fungerat klockrent.

”Det bästa är att jag kan boka in mina kunder i systemet. De får ett sms med information om när jag ska komma. Tack vare denna funktion behöver jag aldrig mer åka till stallet och kunden inte är där”.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *