Stephanie började på hästlekis på ridskolan när hon var tre år och hon drömde om att bli beridare eller veterinär. När hon fyllde 6 år fick Stephanie låna en shetlandsponny då familjens ekonomi inte räckte till för att köpa en egen häst. Shetlandsponnyn, hingsten Whippen, blev Stephanies läromästare som hon tävlade upp till nationell nivå i dressyr och hon fick dessutom dispens att kvala in till SM.
När hon vuxit ur Whippen fick familjen låna en hopp b-ponny Beauty som hon själv inte ville ha då hon de första sex månaderna inte kunde hantera henne i stallet. Till slut efter mycket slit och många tårar satte hon ett eget mål att kvala in till SM och att inte komma sist.
När dagen kom och resultatet blev näst sist var Stephanie jättenöjd. Under dessa år red Stephanie flera ponnys som ägdes av andra. När hennes pappa tragiskt gick bort såldes gården.
Hon köpte nu sin egna första ponny. D-ponnyn Tequila med spatt men som fungerade mer än bra. Hon upplever själv att hennes ridkarriär startade här. Teguila behövde ridas varje dag för att förebygga hennes spatt och Stephanie fick äran att rida SM varje år mellan 2011-2014. 2012 startade hon i Falsterbo, Globen samt i Tyskland.
2013 blev hon uttagen till EM men till slut fick någon annan platsen då de fått ihop fler poäng.
Hon fick även möjligheten att rida ponnyn Inspired Justice och vann ungponny SM med som 4-åring, 5-åring samt kom två som 6-åring. Hon känner ännu idag en stor tacksamhet till hästägaren Malin Myhrmann att hon fick möjligheten att rida en sådan fin ponny.
Tequila såldes och Stephanie tappade lite av gnistan till ridningen. Hon köpte dock sedan sin första stora häst, en 3-åring men som hon tyvärr blev tvungen att sälja redan som 4-åring på grund av familjeskäl.
Stephanie tog sedan 100% hästpaus och ägnade tiden till att bygga upp sig själv med ett fantastiskt stöd från sina syskon där hon även fick bo. Hon tog studenten och började sedan arbeta på ICA. När hon satt i kassan dök en tidigare bekant, hästuppfödaren Görel Nyman upp med jämna mellanrum och försökte locka tillbaka Stephanie att sitta upp i sadeln igen. Stephanie tackade gång på gång tack, men nej tack.
Detta pågick i något år men till slut så var det något som gjorde att hon åkte iväg och red ändå och det hela slutade med ett stort leende.
Hon började nu att rida 4-7 hästar per dag hos Görel samtidigt som hon började tröttna på arbetet på ICA. En vän till Görel arbetade inom tandvården och Stephanie fick komma och praktisera på folktandvården vilket resulterade i att hon nu studerar till tandsköterska.
Hon har nu ett år kvar på studierna men rider fortfarande 4-7 hästar per dag. Stephanie har som många andra inte haft en enkel barndom och vi frågar henne vad hon har för tips till unga ryttare idag:
- Fokusera på möjligheterna, inte problemen. Alltifrån en häst som du sliter med till att hitta andra vuxna att prata med om du inte har föräldrar att vända dig till.
- Träna för någon ny när du upplever att du står stilla. Gärna för någon du inte riktigt ”vågar” träna för.
- Utmana dig själv, även om du inte har råd att köpa egen häst, våga drömma och tro på dig själv, var ditt bästa jag.
- Skapa målbilder. Jag har alltid satt upp målbilder i huvudet. Från korta realistiska mål till stora drömmål som ibland varit orealistiska mål. Skriv ned dessa om det fungerar bättre för dig”.
Stephanies dröm är att få arbeta med hästar på heltid och att i framtiden bli en Grand-Prix ryttare samt att få fortsätta att utbilda unghästar.
Stephanies eget upplägg är att träna en gång per månad för tränare där hon ber om att få med sig fem läxor som skall sitta tills nästa träningstillfälle. Hon beskriver sig själv som en känslostyrd istället för resultatstyrd ryttare. Tränar hellre ett år på en häst utan att tävla tills hon upplever att känslan finns där.
Hon rider dressyr två dagar i veckan på sina hästar och resterande rider hon ut, hoppar en dag i veckan mm. Hon uppskattar fortfarande även att rida en ponny då och då.
Hon ser sig själv som ett riktigt planeringsfreak. Hippcrates system proStable och den nya whiteboard planeringen för varje hästs aktivitet ger henne ett lugn då det inte alltid är hon själv som utför alla aktiviteter på de 7-9 hästar hon ansvarar för per dag då skolan måste få ta sin tid.
Självklart vill hon bli en skicklig ryttare och rida OS och VM men det är en bonus. Det viktigast är som sagt att känslan är bra.
Hippocrates ProStable har verkligen blivit en hjälpande hand för mig i det dagliga arbetet med hästarna. Det hjälper mig med:
– Att få ett strukturerat träningsschema för de hästar som jag har i träning. Där ägarna kan se upplägget för den enskilde hästen och vara delaktiga i vad hästen gör.
– Att ha full koll på allt administrativt kring hästarna så som hästens temperatur, när det är dags för vaccinationer och annan information som är viktig att veta när man inte är på plats.
Planering är otroligt viktigt för mig. Det krävs en enorm planering och struktur i vardagen för att kunna träna mot de mål jag har tillsammans med hästarna vilket proStable hjälper mig med. Jag är ett kontroll-freak när det kommer till min satsning och hästarna jag har i träning så att kunna föra anteckningar kring varje häst är väldigt viktigt för mig. Då kommer jag alltid kunna gå tillbaka och se om det skett några förändringar som gör att exempelvis hästen varit lite piggare en viss tid eller om det varit en liten uppförsbacke och vad som kanske kan ha orsakat detta.