Efterfrågan av Equiopater ökar ständigt

Efterfrågan av Equiopater ökar ständigt

Efterfrågan av Equiopater ökar ständigt

Jennifer Sjöberg valde att bli Equiopat för att själv kunna behandla sina hästar och på köpet få en ökad förståelse för hur deras kroppar påverkas av ridning och träning. Efter att ha insett den stora nyttan med friskvård för hästarna och hur kul det var att kunna hjälpa dem må och prestera bättre började hon även ta emot kunder, och på den vägen är det.

35-åriga Jennifer Sjöberg är dressyrryttare och Equiopat och driver företaget EquiHealth Stockholm. Konceptet grundar sig i friskvård och rehabilitering av hästar inom samtliga raser och discipliner. I dagsläget jobbar hon ambulerande inom Stockholm, men tar även emot hästar hemma på gården för längre/mer högfrekventa behandlingsupplägg.

I grund och botten startade allt då Jennifer och hennes familj flyttade till en hästgård på Ekerö i Stockholm. På gården hade de sina egna hästar och inackorderingsverksamhet. Liksom de flesta hästägare tog hon med jämna mellanrum hjälp av equiterapeut för att checka av sina hästars status.

”Hästar behöver, precis som människor som tränar och tävlar, friskvård i form av tex massage, stretchning och annan manuell terapi för att kunna fortsätta prestera”.

I synnerhet en av hennes hästar, en egen uppfödning som varit lite otursförföljd sedan han föddes, behövde frekventa behandlingar för att hållas i ett ridbart skick.

”Självklart lät jag även veterinärer gå igenom honom, men ändå så kändes det hela tiden som jag låg ett steg efter vilket kunde resultera i oönskade avbrott i träningen. Jag insåg att ska det bli något av den här hästen måste jag själv kunna stämma av hur han mår i kroppen.”

Jennifer har alltid hållit sig nära hästar. Innan hon blev Equiopat jobbade hon en del som ridlärare och har länge, tillsammans med familjen, drivit den egna gården med uppstallning och successivt utvecklat ett helhetskoncept för hästägande dressyrryttare. Under tiden Jennifer skötte sin stallverksamhet hittade hon UPH (Utbildningscentrum för Professionell Häst-, Hund- och Humanvård, numera UPH Academy) och sökte till deras Equiopat-utbildning. Tack vare att den till stor del var på distans gick den att kombinera med jobbet hemma och i juni 2018 var det dags för examen och certifiering. Därefter gick hon en vidareutbildning via samma skola och är nu även diplomerad inom några av de tekniker som osteopaterna använder.

”Jag tyckte att det var superkul och vågar påstå att jag hade fallenhet för att arbeta som Equiopat redan från start. Därefter har verksamheten stadigt vuxit”.

I början fanns Jennifers kunder väldigt lokalt men efterfrågan växte som ringar på vattnet. ”En nöjd kund i ett stall pratar med en bekant i ett annat stall osv.” Just nu har hon många hästar i träning/rehab hemma och hinner i snitt bara med 2–3 behandlingar ute hos kund per dag. ”Har jag färre uppdrag hemma åker jag ut till fler kunder och behandlar istället. Det känns bra att ha fler ben att stå på, det behövs i den här branschen.”

Jennifer berättar att hon hade kunnat försörja sig på heltid som Equiopat, tack vare den breda utbildningen, och då även försäkringsbolagen börjar förstå vikten av equiterapi. Många försäkringsbolag ersätter rehab i någon mån även i sina bas-försäkringar numera vilket underlättar i samarbetet med veterinärer.

”Det är verkligen toppen när vi Equiopater kan jobba i team med veterinärer eftersom vi har spetskompetens inom olika områden och kompletterar varandra väldigt väl”.

Jennifer är användare av Hippocrates system Equitreatment –

”Jag har använt systemet sedan 2018 i uppstarten när jag började ta mig an kunder. Det är supersmidigt med elektroniska journaler och möjligheten att köra faktureringen ihop gör det väldigt arbetsbesparande. Det är även enkelt att via mail dela journalen – uppskattat av både hästägare och veterinärer!”

”Det är bra med bokningsfunktionen som skickar en bokningsbekräftelse till kunden via sms samt en påminnelse dagen innan besök. Det har besparat mig mycket tid och man slipper få luckor i schemat pga bortglömda tider”.

Jennifer hjälper oss att reda ut vad det innebär att vara Equiopat;

Equiopat är en certifiering man får efter en godkänd tvåårig utbildning på heltid. En Equiopat är specialiserad på friskvård och rehabilitering för häst och har en fördjupad kunskap inom hästens biomekanik. Det vill säga kunskap och förståelse för samband mellan kroppens alla muskler och övriga strukturer, hur anatomin samverkar i hästens rörelseapparat. En Equiopat jobbar alltid orsaksorienterat, med andra ord försöker hitta grundproblematiken och inte bara behandla symtom som ofta kan vara sekundära.

”Som hästägare är det väldigt viktigt att du tar reda på vilken utbildning terapeuten har som du tänker anlita. Det kan skilja sig kraftigt i omfattning och innehåll utbildningarna emellan, vissa går över enbart några helger tex”.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *